vrijdag 6 juni 2014

PvdA en KVP

PvdA en KVP
Ja, dat was een heikel punt, de PvdA. Onze baas was echter zwaar katholiek. Deze twee tegenpolen gingen met elkaar om of ze getrouwd waren! Het gaf zelfs geen wrijving als er verkiezingen in aantocht waren. Ons bedrijf zorgde ook voor het plaatsen van de verkiezingsborden, uiteraard alleen die met het opschrift: Kies KVP, of vrij vertaald: Katholieke Volks Partij. Elke verkiezing moesten er een groot aantal borden vernieuwd of bij gemaakt worden. Dus daar was werk aan de winkel. Wij maakten dan de borden, waarna ze naar een bevriend schildersbedrijf werden gebracht. In de kleuren zwart en geel werden ze beschilderd. Soms was het veel handwerk. Daarna konden wij ze voorzien van lange poten van twee en drieën. Deze werden aan de buitenzijde van de brugleuningen geplaatst en met ijzerdraad vastgezet. Zo werd niet alleen de KVP aangeprezen, maar alle politieke partijen deden het zo. Bijvoorbeeld de brug over de Prinsengracht bij de Westerkerk stond vol met deze borden. Het was voor de burger op straat een direkte confrontatie. Na de verkiezingen was het wel vaste prik dat één derde van de borden in de gracht dreef! Op kantoor kreeg dan de PvdA de schuld.

Jacob Obrechtstraat
Ik zei het al, de baas was zwaar katholiek. Nou ja zwaar. Hij had geregeld werk vanuit de kerk. Ikzelf ben ook opgegroeid met het bezoek aan deze godshuizen. Dus het was een enigzins vertrouwde omgeving. De parochiekerk van onze baas stond en staat nog in de Jacob Obrechtstraat. Daarnaast links was de pastorie en rechts het parochiehuis. Al deze gebouwen hadden we in onderhoud. Boven in de kerk bevindt zich de zolder waar zich geregeld lekkages voordeden. Meestal werden deze onderhouds klussen gedaan in wat stillere tijden, dus midden in de winter. In de kerk was het altijd steenkoud vooral bovenin. Samen met ome Willem hebben we in de toren de klokkenstoel vernieuwd. En ja, dat was dus midden in de winter. Ik riep nog: mijn God wat is het hier koud! Daar stond je dan tussen de galmgaten boven in een snijdende wind. Ome Willem zei: Jan, jij mag hier niet vloeken, dat zal ik dan maar voor je doen. We hebben flink doorgewerkt om toch maar gauw klaar te zijn met de klus. Dat was dus ook nog eens voordelig voor het budget van de pastoor. Een vriendenprijs en gauw klaar, wat wil je nog meer.

In het parochiehuis waren we ook geregeld te gast om de boel te verbouwen. De meeste zalen hebben we opgeknapt tot moderne accomodaties. Deze werden gebruikt voor toneelvoorstellingen, feesten en partijen. Er was toen ook een mensa waar je kon eten. Daar maakten veel mensen gebruik van. Studenten, ouderen, alleenstaanden, bouwvakkers, ha, ha. De soep van de dag was aan ons wel besteed. En vooral als het weer eens koud was. Bedankt kokkie!

Aan de achterkant van het parochiehuis keek je bij de overburen naar binnen. Een jongedame aldaar ging elke morgen onder de douche. Zich onbewust van het feit dat zo’n 6 tot 7 man haar aflegden. Ze dacht alleen een kerk tegenover zich te hebben waar toch nooit iemand naar buiten keek. Op een gegeven moment had ze het in de gaten en trok de toch aanwezige gordijnen dicht. Wie gaat er nu douchen in het open front van een horde bouwvakkers!

Ingang Jacob Obrechtkerk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten