dinsdag 11 maart 2014

Bouwmaterialen

Verf en glas
Voor verf en glas waren er ook aparte (groot)handelaren. Een verffabriek zat bijna naast onze werkplaats dus dat was ‘kat in ’t bakkie.’ Er stonden daar machines die verf en ook stopverf uitbraakten in grote hoeveelheden. De mensen die er werkten zagen er in mijn ogen vaal en grauw uit. Dat kwam natuurlijk door al die loodhoudende producten. Dat schijnt niet goed voor je gezondheid te zijn. Maar ja, sommigen werkten daar al tientallen jaren. Niks meer aan te doen. Ik hoop dat zij hun pensioen gehaald hebben.
Bij de glashandel waren we kind aan huis. Bijna elke dag moest een van ons wel een ruit of meerdere vervangen. Hij werd ter plekke op maat gesneden. Een bonnetje, en daar ging je weer met de ruit onder je arm. Grote ruiten werden op het werk gebracht en door de glasman ook geplaatst. Te veel risico om het zelf te doen!

Bouwmaterialen
Stenen, zand en cement, dakpannen, enz. vallen onder de bouwmaterialen. Onze groothandel zat op de Baarsjesweg bij de Slatuinenweg. Daar was het vroeg in de morgen op werkdagen meestal een drukte van belang. Veel bouwmensen kwamen dan enige zakken zand, een portie metselstenen en wat zakken cement halen. Soms stond je in de rij bij de grote hoop zand. Was je aan de beurt, dan moest je een plastic zak ophouden die dan door een potige jongen volgeschept werd. Dat is lang geleden hoor ik u zeggen. Ja te lang. Later stond daar een grote zandsilo. De potige jongen deed om de mond van de silo een plastic zak en trok de schuif open. De silomond braakte dan precies de inhoud van een zak zand naar buiten. Met twee man trokken we dan de volle zak weg en kon de volgende gevuld worden. Even later moest het hele zaakje op de vrachtauto getild worden. Tegenwoordig gaat dat allemaal weer anders. Maar je blijft je een breuk tillen. Is het niet aan zand dan is het wel met wat anders.

Smid
Bij ‘onze’ smid, ook op de Overtoom, kwam ik geregeld. Hij had zijn werkplaats naast het Kattenlaantje naar het Vondelpark. Het was zo op het oog nog een echte ouderwetse smid met een groot aambeeld waar het heetgemaakte ijzer op beslagen werd. Deze smid maakte veel hijshaken voor ons in allerlei maten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten