donderdag 27 februari 2014

Systeemplafonds

Schrootjes
Nog later kreeg je de schrootjesplafonds, ook met messing en groef. Ook dit was frustrerend werk, want het duurde uren voor je zo'n plafond helemaal dicht had.
De schrootjes werden meestal met spijkertjes vastgezet. Gegarandeerd dat er deuken in de schrootjes werden geslagen. Die deukjes van de hamer moesten dan met water uitgebet? worden. De deuk werd dan natgemaakt en op die plek zette het hout uit zodat de deuk minder zichtbaar was. Dat was alles. Maar je probeerde toch zo min mogelijk deuken te slaan. Tevens was dit soort werk zeer vermoeiend want alles moest boven het hoofd gebeuren. Ga maar eens een uur met je handen boven je hoofd staan, laat staan een hele dag.

Systeemplafonds
Uiteindelijk kreeg je de systeemplafonds. Maar die werden door speciale plafondboeren gemonteerd. Gelukkig daar waren we ook vanaf! Maar niet van het werken boven je hoofd. Dat blijft, want een huis bouw je niet van boven naar beneden. Afbreken wel. Deze laatste kunst verstaan de meeste mensen? Soms moesten we zelf nog wel eens een klein systeemplafond maken maar de grotere plafonds werden altijd uitbesteed. En deze bevonden zich bijna altijd in fabriekshallen of winkels. In woonhuizen kwamen de gespoten plafonds in zwang. Aangebracht door de stukadoor die moest investeren in een mortel spuitmachine. Wij, de timmerlieden waren wel content met deze nieuwe ontwikkelingen. Het enige nadeel voor ons was dat als er nu iets tegen het plafond gemonteerd moest worden je een goeie klopboor nodig had om het spul aan het beton te bevestigen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten