donderdag 27 februari 2014

Zachtboard plafonds

Zachtboard plafonds
Veel, heel veel plafonds heb ik met ome Willem gemaakt. En dan heb ik het over de ouderwetse zachtboard plafonds. ‘In den beginne’ werden de zachtboardplaten tegen een regelwerk gelijmd. Meestal lelijke en gescheurde gestukadoorde plafonds werden door ons van regel of tengelwerk voorzien op de maat van de zachtboardplaten. Daarna werden de tengels door middel van een lijmroller van een latexlijm voorzien. Dan moest je de platen van lijm voorzien met een andere roller of gewoon met een kwast. Dat moest snel gebeuren anders was de lijm te droog voor de lijm op de tengels! Als dat zo was kon je alles weer opnieuw insmeren. Een, op zich, zeer frustrerend karwei. Maar als je eenmaal de routine van dit soort werk onder de knie hebt, dan gaat het fluitend. Maar dat is met alles wat je duizend keer doet. Ome Willem werd altijd nerveus als alles ingesmeerd was met lijm en de plaat boven ons hoofd precies tegen de vorige plaat geplaatst moest worden. Daarna moest de plaat aangedrukt worden op de tengel. Als alles goed verliep hoorde je Willem niet, maar, o wee, als hij iets scheef zat dan waren de rapen gaar? Ome Willem vloekte nooit, maar het woord ‘klootzak’ kwam er dan uit als water uit een slang. Verder was het een aardige vent alleen hij moest vergif lusten!

Visitekaartje
Als de zachtboardplaten pás gemaakt waren, werden door ons op de achterkant van één plaat de voornamen genoteerd, de datum, en het bedrijf werd genoemd. Dat was vaste prik. Waarom weet ik niet. Want de namen zag je nooit meer terug als de plaat tegen het plafond zat. Dus reclame kon je het ook niet noemen. Het was eigenlijk een soort visitekaartje dat je achterliet, alleen onzichtbaar? Ja, niemand wilde dat soort visitekaartjes op de zichtkant van de plaat. Ik zie het al voor me. Ome Willem en zijn maatje Jan hebben dit plafond gemaakt, hoezee, hoezee, bouwbedrijf Huppelekee!! Niemand zit daarop te wachten. Het was een soort erkenning voor jezelf. Want van je baas hoefde je geen erkenning te verwachten. Die gaf alleen blijk van herkenning als hij je 's morgens weer zag.

Messing en groef
Later kreeg je wit voorgespoten platen met messing en groef. Dat ging veel sneller en het was een mooier gezicht. Maar je moest nóg precies werken. Als je een rij platen gemonteerd had met een nietmachine en je had ze iets te veel in elkaar geklopt dan paste de volgende rij niet meer. Dan waren de rapen bij ome Willem helemaal gaar. Want soms moest er dan een hele rij weer opnieuw ingezet worden. Honderden zo niet duizenden platen zijn door onze gewassen handen gegaan. De platen waren wit gespoten dus eerst handen wassen. Anders kreeg je gegarandeerd zwarte vingers aan de randen en dat zag je meteen. Je had ook altijd een schoon gummetje in je gereedschapkist om een enkele vergeten zwarte vinger weg te gummen! Ikzelf heb van nature droge vingers, maar sommige mensen hebben vingers als sponsen! Als je die een hand geeft ben je drijfnat. Nu, deze mensen zijn dus niet geschikt om dit soort plafonds te monteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten